Thursday, 24 November 2011

Selamanya !!


Anak garuda terbang beribu,
Hinggap sebalas di tengah laman,
Mati sepuluh du hujung kuku,
Satu memekik taring di badan,

anak garuda terbang melayang,
anak harimau berlari-lari,
bola di sepak jgn disayang,
pastikan Malaysia terus dihati,


Membela ikan, sepat dikurung,
Belida berenang, ada di sawah;
Dua pasukan hebat bertarung,
Ada yang menang, ada yang kalah.

Tidak ku sangka, tidak ku duga,
PENYOKONG MALAYSIA penyokong setia,
telah cedera para garuda,
berbangga kita di tanah jawa.

Biji muda biji tanaman,
Di batas padang biji semaian;
Sebiji bola jadi taruhan,
Di atas padang jadi rebutan.

burung garuda telah diratah,
singa sebelah sudah cedera;
jgn kita mudah mengalah,
kerna kejayaan tidak datang segera.

lawan datang dgn garangnya,
harimau menjeling dgn santainya,
hajat lawan nk menang bergaya,
harimau tak gentar itu pastinya.

Liputan menyeluruh dari media,
Sebaran berita untuk rakyat di sana,
tak kira Malaysia bertemu siapa,
pastinya jaring terkoyak jua.


SELAMANYA HARIMAU MALAYA !!

#bukan semua pantun rekaan sendiri,
copy paste perkara biasa
harap dimaafi diri ini
kerna selamanya tetap MALAYSIA

Monday, 21 November 2011

ciggarates

Merokok..ye.aku seorang perokok..
kat blog die,ada cerita pasal kategori perokok
aku pada part smoker addict..ketagih rokok..
tp ramaikan yg tak suke prokok
dulu cerita nak berhenti tp sekejab je..
sekarang cume dah kurang laa tak mcm dulu..
jadi aku sediakan tips nie utk org2 yg antara nak berhenti atau nak slow down ka


1. Melengah-lengah
Lengahkan tindak balas ke atas keinginan merokok seperti melambat-lambatkan mencari rokok. Sekiranya rokok ada di tangan, jangan dinyalakan terus, tunggu sekurang-kurangnya 5 minit. Keinginan untuk merokok ini kesudahannya akan hilang juga. Katakan pada diri anda “nanti” setiap kali anda ingin merokok.

2. Menarik Nafas Panjang
Tarik nafas anda dengan panjang sekurang-kurangnya tiga kali dengan perlahan-lahan.

3. Minum Air Dengan Banyak
Minumlah air banyak-banyak. Sebaik-baiknya air galian atau air masak suam. Jangan minum air berkafein seperti kopi atau teh, kerana minuman ini biasanya akan membuatkan anda ingin merokok selepas meminumnya.

4. Membuat Sesuatu
Buatlah sesuatu yang boleh mengalihkan fikiran anda daripada rokok. Contohnya bersiar-siar makan angin, telefon kawan, membaca buku, bermain muzik, membuat silang kata, berkebun dan sebagainya.

5. Menguyah Sesuatu
Mengunyah sesuatu seperti gula-gula getah,lobak merah,buah epal dan sebagainya. Elakkan sesuatu yang manis seperti gula-gula biasa.

6. Mandi atau Basuh Tangan
Sekiranya berada di rumah, mandilah seberapa kerap atau basuh tangan setiap kali terasa hendak merokok.

7. Melakukan Senaman Regangan
Lakukan senaman regangan setiap kali anda merasa mengantuk kerana tidak merokok.

8. Memohon Doa
Doa banyak-banyak,mohon petunjuk.


p/s ; kalau ada awek lg senang nak berhenti,tu pun kalau awek korang kisah korang nak berhenti..kalau nak merokok tu ingt lahh pd org yg tersayang..

Tuesday, 15 November 2011

EXAM EXAM EXAM EXAM

sbnor ny aku nak cerita pasal exam aku lahh..mgkin rmai jgak kwn2 aku yg amik STPM kn..
mcm seram pun ada,mcm tak pun ada..
aku mmg jnis ny mcm nie..bukan tak amik kisah..mlzz nak serabot kepala..
betul tak??
punca seram nie faktor sekeliling,tgk kwn2,cikgu2,sume gasak push..
Pergghhh!! mati toqq..aku tak sggop....
sebab aku jnis taknak serabot kn otak aku dgn itu ini..jd aku cube cool..tp kekadang sakit jugak derr...

mggu depan je beb guwa dahh start exam..mampus !
21 November 2011 - 14 December 2011...
lame tak lme laa tp lame laa jgakk kn..
tp spanjang exam nnt bnyk jgakk laaa waktu skip nye..takde paper kn..time tu smpat laa tgk2,jenguk2,skodeng2 note2 utk paper yg blum diduduki kan..

tak sabar aku nak abis sekolahh..tak sabar rasenye nak pencen dari dunia persekolahan nie..
tp ada jgak laa terdetik di hati ku ini (cewahhh)
kalau dahh abis skolahh msti jarang jmpe dgn kwn2 f6 kan..
terutamanya DIA..hehehe (sensored)

mase menengah rendahh lgsg aku tak terpikir nak masuk f6 nie sbab ape,berbekalkan result spm aku yg bnyk sgt kredit,dan pggilan2 dari institusi pendidikan yg aku tak minat dan course yg bg aku tak best..jd aku amik lgkah drastik aku masuk f6..

bebalik kpd exam aku,sblum2 nie aku tak de terase pun nak exam..aku rase biase je..hahaha..pelik sebab kwn2 ak sume muka dah pucat lesi dahh bile cter psal exam..haahahha..tp sebab dwang lahh aku baru teringat yg aku tahun nie nak exam.. this is my last chance to enter universiti beb...
lpas nie takde lg dah amik2 exam kat skolahh bagai..

so rakan-rakan seperjuangan,give your best shot..
road to succes is always under construction and the contractor is yourself...

okay guys wish me luck next week
doakan aku sentiase cool dlm apa jua situasi..okay..byebye





*jgn bace je,folloe laa sekali*